Naši radovi

Na ovoj stranici možete pogledati neke od naših radova,kao i podatke o sadnom materijalu koji je korišćen,razmaku između sadnica,veličini sadnica pri ugrađivanju,itd. Nadamo se da će vam neki od naših radova pomoći pri izboru četinara ili vam dati barem osnovnu ideju pri kreiranju vašeg prostora.

Za sadni materijal je korišćena istočna tuja-thuja orientalis ,sadnice su višegodišnje,cca=70cm.Vreme sadnje je proleće 2007.Željena forma je, niža "živa ograda" uz betonsku stazu,razmak između sadnica je 60cm. U jesen 2009,odrađeno je prvo,"grubo", orezivanje i korekcija.Pojedine sadnice su dostigle željene okvire i potpuno su orezane,dok su pojedine ostavljene da im se krošnja popuni i dostigne željene dimenzije. Da napomenem da je ponekad potrebno i 4-5 godina da sve dođe na svoje mesto i formira se živa ograda.
Lokacija: naselje Bresje kod Jagodine živa ograda

Živa ograda kao i na predhodnoj slici-thuja orientalis-,samo iz drugog ugla,gde je uslikan i -chamaecyparis lawsoniana "ellwoodii"-,zasađen kao solo-stablo. Naime,ovim sam hteo da prikažem,kako ustvari,pripremiti sadnice za zimski period. Prvo za istočnu tuju koja se sadi kao "živa ograda",mera zaštite je "orezivanje".Bočne strane "žive ograde" se orežu tako da sneg ne može da se zadržava na njima,da ih na taj način savija i remeti formu. A i gornja strana se poravna,da se slabije grane pri vrhu ne bi povijale od težine snega.Središte sadnica je sada dovoljno jako da izdrži i veće količine snega. Drugo,pačempres kao solo-stablo,štitimo "omotavanjem",zapravo se kanap veže u dnu biljke za stablo ili neku jaču granu,spiralno se omota oko sadnice i veže za vrh sadnice, tako da se kanap ne bi odmotao.Bitno je da se prilikom stezanja kanapa ne pretera,potrebno je da se kanap oko biljke samo malo pritegne,toliko da se bočne grane prikupe u celinu. Nakon zime sa prvim prolećnim danima,obavezno skinuti kanap i osloboditi sadnicu.
Lokacija: naselje Bresje kod Jagodine živa ograda

Sadni materijal je zapadna tuja "stubasta" - thuja occidentalis "columna" ,višegodišnje su sadnice,cca=1m.Vreme sadnje je proleće 2009,razmak između sadnica je 50cm. Željena forma je višlja živa ograda ispred ograde od žice.
Lokacija: naselje Železnički most-Jagodina živa ograda

Ovom prilikom,za sadni materijal je korišćen Lavsonov pačempres-chamaecyparis lawsoniana "globus" -plavi globus,visina sadnica je 50-ak cm,i vrsta zapadne tuje-thuja occidentalis "globosa"-globus tuja,visine oko 40cm. A sa obe strane su po jedan kalemljeni dud i jasen.Pošto je prostor manji,ukombinovani su četinari nižeg rasta i imaće formu bordure,koja će počinjati i završavati se lišćarima. Da napomenem da su sadnice namerno različite visine,radi lakšeg formiranja oblika bordure,koji bi trebao da bude talasast.Četinari su uokvireni ramovima i malčirani. Malčiranje se vrši radi sprečavanja rasta korova,zadržava vlagu i truljenjem oslobađa hranljive materije i ujedno đubri sadnicu,dok su ramovi tu da spreče rasturanje malča.
Lokacija: selo Dobra Voda-Jagodina bordura

Kao u predhodnoj situaciji zamišljena forma je bordura uz trotoar kuće,i ovom prilikom su kombinovane tuje sa pačempresom (lažnim čempresom). U pitanju je thuja occidentalis "globosa",ali varietet sa beličastim vrhovima grana,a drugi je chamaecyparis pisifera "squarosa". Sadnice su visine 50-ak cm,a razmak između sadnica 60cm.
Lokacija: selo Dobra Voda-Jagodina bordura

Kao što se da primetiti sadni materijal je atlaski kedar-cedrus atlantica-, i sađeni su kao grupa stabala koja bi kasnije imala ulogu da spreče ili ublaže nalete vetra. Razmak između sadnica je 5m.Korišćene su višegodišnje sadnice,visine od 3-3,5m. Kada se ugrađuju tako visoke sadnice,treba ih obavezno "ankerovati",kao što je u ovom slučaju,da tokom hladnih snežnih i vetrovitih dana ne bi došlo do toga da se pod težinom snega,ili naletima jakog vetra sadnice izvale. Predlažem da tako ankerovane,sadnice ostanu i do 2 godine,a po potrebi i duže. Razlog tome je,da visina sadnice,kod velikih stabala,ne može da bude srazmerna veličini busena,prosto rečeno veliki je prekret,pa sneg i vetar lako mogu da ih izvale. Zapravo,potrebno je da se sadnica dobro ožili i prihvati za tlo,da bi sama mogla da odoleva vremenskim uslovima,pa tek onda da se uklone kanap ili žica,zavisno čime se ankeruje.
Lokacija: selo Dobra Voda-Jagodina kedrovi

-Cedrus atlantica-atlaski kedar,višegodišnja je sadnica,visine 3,80m.Namera je,da se popuni velika praznina u samom ćošku placa,i da se istovremeno sadnici da dovoljno prostora za napredovanje. Veoma lepo deluje kao solo-stablo,ali se takođe,pri sađenju velikih sadnica treba "ankerovati". Kao što sam naveo u jednom od predhodnih tekstova,ova mera se preduzima,kao što sam naveo,da bi se osigurala dalja egzistencija sadnice.
Lokacija: selo Dobra Voda-Jagodina ankerovanje

Kombinovanje četinara sa cvetnicama je takođe zanimljiva varijanta,zbog nedostatka prostora,četinari se mogu saditi i u saksijama ili žardinjerama kao u ovom slučaju. Prilikom upotrebe sudova za sadnju četinara,treba voditi računa da sudovi budu prostrani ali i dovoljno duboki da bi biljci omogućili što duži opstanak u njima. Najbolji se efekat postiže kada sadnicu svake 2-3 godine presađujete u veći sud,počevši od kontejnera pa sve do onih najvećih saksija (žardinjera). Prilikom presađivanja,sadnicu vadite sa sve busenom iz suda,sve one deblje žile na busenu koje su dodirnule zidove suda,treba oštrim makazama porezati (poravnati), pa tek onda presaditi sadnicu u veći sud.Na ovaj način sprečavate razvijanje velikih žila koje bi kasnije mogle da oštete i same sudove.Presađivanje je najbolje odraditi u jesen. Da napomenem da su ovom prilikom kao sadni materijal korišćeni : chamaecyparis lawsoniana "ellwoodii",thuja occidentalis "columna",thuja orientalis i chamaecyparis pisifera "squarosa". Da naglasim da su sadnice bile u kontejnerima=9cm,,presađivane su jednom,i sada su u saksiji=16cm,i ovo je četvrta godina od sadnje.
Lokacija: naselje Kulinovci-Čačak kombinacija sa cvetnicama