cupressus-cempres

Rod čempresa je dosta rasprostranjen u suptropskom i umerenom pojasu zemljine hemisvere,a postoji 12 različitih vrsta. U našim krajevima se uglavnom sreću dve vrste,mada su i one slabo zastupljene na našim zelenim površinama. Karakterišu ih uglavnom,gusta i uzana krošnja i okrugle šišarke nalik orahu,koje u mladosti budu zelene a kasnije kada sazre,budu tamno-braon boje. Uopšte čempresi,nisu baš otporni na hladnoću,pogotovu u mladosti,naravno postoje i vrste,koje su jako otporne na hladnoću.Ovde ćemo reći reč-dve o tim vrstama.

cupressus sempervirens običan,primorski čempres

Kao prirodno stanište ove vrste,smatra se Sredozemlje,mada se prilagodio i u malo hladnijim područjima. Kod nas se najčešće sreće na primorju,i to najčešće varietet "stricta" sa uspravnim granama skoro paralelnim sa stablom. Može se reći da je postao zaštitni znak Crnogorskog priobalja,gde se odomaćio i sada raste i kao samonikla vrsta. Krošnja ovog varieteta,na prirodnim staništima može da dostigne i do 15m visine,ali je širina veoma mala,ponekad i ne više od 0,5m. Ovakva vrsta je veoma poželjna na zelenim površinama,a sadi se kao solo stablo,drvored ili u manjim grupama. Drugi varietet ove vrste jeste "horizontalis" ,sa granama koje se pružaju horizontalno od stabla,i široke robusne krošnje,piramidalnog oblika. Uglavnom se,zbog svoje velike krošnje,koristi za sadnju u grupama radi vetozaštite. Važno je napomenuti da ovi varieteti kada su mladi,loše podnose hladnoću,a pogotovu im smetaju ledeni vetrovi.
cupressus sempervirens običan,primorski čempres cupressus sempervirens običan,primorski čempres

cupressus arizonica arizonski čempres

Ovo je vrsta čempresa koji se najbolje prilagodio vremenskim uslovima našeg podneblja. Na prirodnim staništima dostiže i do 20m visine,dok je na našem području ta visina daleko manja. Dobro podnosi niske temperature,kao i sušne periode,ali ni u pogledu zemljišta uopšte nije zahtevan. Smatra se najboljim izborom za naše područje.Poseban ukras je plavi varietet "glauka" (desno),sa izrazito plavom bojom četina,i gustom kompaktnom krošnjom kupastog oblika. Što se tiče sadnje,uglavnom se sadi kao pojedinačno stablo,ili u manjim grupama,mada, lično mislim da bi u obzir moglo doći i redno sađenje,s tim da razmak između sadnica ne bude manji od 2,5-3m.
cupressus arizonica arizonski čempres cupressus arizonica arizonski čempres

cupressus macrocarpa

Vrsta čempresa koji je kod nas manje zastupljen,ustvari ga i nema. Uglavnom naseljava toplije krajeve i loše podnosi hladnoću. -thuja occidentalis 'columna'-zapadna tuja 'stubasta'